Касир торгівельного залу - кваліфікований фахівець для роботи на сучасних підприємствах торгівлі, в супермаркетах та універсамах. Професія продавця продовольчих товарів, касира торгівельного залу, відноситься до сфери обслуговування та торгівлі. Це робота з людьми, робота нелегка, але дуже цікава. Діяльність продавця продовольчих товарів, касира торгівельного залу - пов'язані з умінням прийняти товари від постачальника, підготувати їх до продажу, рекламувати товари, проводити розрахунки, а головне - довести якісний товар до покупця, повністю задовольнити його потреби.
Професійно важливі якості: організованість, уважність, емоційна стійкість, чіткість у роботі, енергійність та висока працездатність.
Споріднені професії: менеджер, касир торгового залу, продавець-консультант, бармен.
Освітньо-кваліфікаційна характеристика випускника професійно-технічного навчального закладу за професією «Касир торгівельного залу»:
1. Професія: 4211 «Касир торгівельного залу».
2. Кваліфікація: ІІ розряд.
3. Кваліфікаційні вимоги:
Повинен знати:
- порядок виконання касових операцій;
- правила розрахунку із споживачами;
- порядок одержання, зберігання та видавання коштів;
- ознаки платоспроможності державних грошових знаків;
- асортимент та роздрібні ціни на товари, що є у продажу;
- правила продажу продовольчих (непродовольчих) товарів;
- правила експлуатації сучасних видів ЕККА;
- правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої
- санітарії та особистої гігієни.
Повинен уміти:
- перевіряти справність електронного контрольно-касового апарату,
- заправляти контрольну і чекову стрічки, записувати показання лічильників,
- переводити нумератор на нулі, встановлювати дататор;
- одержувати розмінну монету в кількості, необхідній для розрахунку із
- споживачами, і розміщувати її в касовій шухляді;
- ознайомлюватися з асортиментом наявних товарів, виробів і цінами на них;
- вести розрахунки із споживачами за товари, вироби та послуги,
- підраховувати вартість покупки, отримувати гроші, пробивати чек, видавати здачу;
- повертати гроші за невикористаний чек;
- усувати дрібні неполадки електронного контрольно-касового обладнання;
- підраховувати гроші і здавати їх в установленому порядку;
- звіряти суми реалізації з показаннями касових лічильників.
4. Загальнопрофесійні вимоги:
Повинен:
- раціонально організовувати та ефективно використовувати робоче місце;
- дотримуватися норм технологічного процесу;
- не допускати браку в роботі;
- знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці і
- навколишнього середовища, додержуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;
- використовувати в разі необхідності засоби попередження й усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);
- знати інформаційні технології в обсязі, що є необхідним для виконання професійних обов’язків;
- володіти обсягом знань з правових питань галузі, основ ведення
- підприємницької діяльності, державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності та трудового законодавства в межах професійної діяльності.
5. Вимоги до освітнього, освітньо-кваліфікаційного рівнів, кваліфікації осіб:
5.1. При вступі на навчання - повна або базова загальна середня освіта.
5.2. Після закінчення навчання - повна або базова загальна середня освіта, професійно-технічна освіта, освітньо-кваліфікаційний рівень «кваліфікований робітник» за професією «Касир торгівельного залу» ІІ розряду; без вимог до стажу роботи.
6. Сфера професійного використання випускника: роздрібна торгівля, крім торгівлі автотранспортними засобами та мотоциклами.
7. Специфічні вимоги:
7.1 Вік: прийняття на роботу здійснюється після закінчення строку навчання відповідно до законодавства.
7.2 Обмеження отримання професії по статевій приналежності визначається переліком важких робіт і робіт із шкідливими та небезпечними умовами праці, на яких забороняється використання праці жінок, затверджених наказом МОЗ України № 256 від 29.12.1993.
7.3 Медичні обмеження.
8. Строки навчання: ІІ р. пн. – 4 міс., ІІ р. пп. - 4 міс., ІІІ р. пк. – 3,3 міс.